Parenting coordination

Parenting coordination

Parenting coordination is een voor Nederland nieuwe vorm van conflictoplossing na (echt)scheiding.
Via parenting coordination kunnen ouders hun conflicten oplossen zonder naar een rechter te gaan.

Het belang van het kind staat bij deze conflictoplossing voorop. De parenting coordinator (PC) helpt bij uitvoering en naleving van het ouderschapsplan, bij (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan, de zorgregeling of vakantieregeling en incidentele gebeurtenissen zoals verjaardagen, jubilea e.d.. Ook voor kleinere alimentatiegeschillen kunt u bij een PC terecht. De PC spreekt naast de ouders ook de kinderen en kan als dat nodig is de hulp van derden inschakelen.

De PC is oplossingsgericht en voortvarend en zoekt in een kortdurende bemiddeling samen met de ouders naar een oplossing op maat zonder procedure bij een rechter. Komen de ouders er desondanks samen niet uit dan kan de PC (bindende) adviezen geven. De ouders hebben vooraf afgesproken dat zij zich aan dit bindend advies zullen houden. De PC praat niet alleen met de ouders, maar ook met de betrokken kinderen en kan indien nodig ook derden spreken, zoals bijvoorbeeld de school van de kinderen
.


Ouders kunnen bij het afwikkelen van hun scheiding in hun ouderschapsplan opnemen dat zij bij problemen waar zij samen niet uitkomen de hulp van een (bepaalde) PC inroepen. Maar ouders kunnen uiteraard ook zonder een PC clausule in een ouderschapsplan een PC in de arm nemen. 

De effectiviteit van de werkwijze van de PC is in andere landen bewezen; ex-partners kunnen zonder rechter tot een vergelijk komen, waarbij de PC meer bevoegdheden heeft dan een mediator. Komen de ouders er met de PC niet uit, dan kan de PC een aanbeveling of voorstel doen of zelfs een bindend advies geven als partijen daar vooraf toestemming voor hebben gegeven.

De gecertificeerde PC is een ervaren familiemediator, die als advocaat, psycholoog of therapeut, jarenlange ervaring heeft in familie- en scheidingsmediation en de speciale leergang Parenting Coordination aan de VU LAW Academy te Amsterdam heeft gevolgd.

Wilt u verder lezen?

Wilt u doorpraten of heeft u vragen?

Neemt u dan gerust contact met ons op